Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Patientfall och seminarier

Publicerad 2011-03-14 16:33:58 i Sjuksköterska,

Sitter just nu med "Medicinska sjukdomar" och skriver om "Kalle", en av våra patientfall som lider av någon slags lungsjukdom. Uppgiften är att läsa på om olika sjukdomar som verkar passa in och hitta en möjlig diagnos inför seminariet på fredag. Förutom "Kalle" har vi tre patienter till som är sjuka på olika sätt.
Det här är bland det roligaste på hela utbildningen! Det är så spännande att försöka lista ut vad symtomen betyder och hur de uppkommer. Helt otroligt vad kroppen är finurlig och på egen hand försöker kompensera sig själv när man är sjuk.

Tänkte slänga ut en fråga till er läsare, så får ni något att klura på.

"Per söker för att han har miktionssvårigheter (svårigheter att kissa). Han känner behov av att tömma blåsan allt oftare och besväras även av nykturi (nattliga urinträngningar). Ibland har han känt en obehaglig sveda efter urinering och det har förkeommit droppar av urin i byxorna och även lite blod. Blodtryck: 180/95. Puls: 90. Temp: 37,9. CRP (snabbsänka): 20. LPK (vita blodkroppar): 8,4. Hb (hemoglobin): 144. S-Kreatinin (njurfunktion): 120. S-PSA (protein i prostata): något förhöjt."

Vad tror ni om detta?

Kommentarer

Postat av: Syster

Publicerad 2011-03-15 22:13:49

Vad roligt med patientfall, kul att få klura lite.



Det verkar som någon form av störning i blåstömningen enligt symtombilden, men sen vad det kan bero på. Urinvägsinfektion känns inte så långsökt, vad som är hönan och ägget (uvi pga blåstömningsbesvär eller miktionsbesvär som symtom på uvi) är svårt att säga utan ytterligare utredning. Han är ju subfebril och har lätt förhöjda infektionsprover.



Njurskada pga att han gått länge med högt blodtryck, t.ex. glomerulonefrit. Fast då brukar man i och för sig få anemi, och det har han ju knappast. Kanske njurartärstenos är grundorsaken? Förklarar både hypertonin och njurpåverkan.



Ett långskott skulle kunna vara någon rubbning av bisköldkörtelfunktionen, kanske kan bero på överproduktion? Det kan ge både högt blodtryck och njurpåverkan (både de subjektiva besvären och det förhöjda kreat). Lite diffusa symtom i övrigt som han kanske inte skulle söka vård för i första hand.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela