Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Prostatahyperplasi? Prostatacancer?

Publicerad 2011-03-18 14:46:20 i Plugg,

Äntligen fredag! Helgen ser för närvarande helt tom ut, inga jobb inbokade. I skolan har vi det hyffsat lugnt, det som väntar är två seminarier om sexologi och lite nya patientfall. Sen har vi bara en tenta kvar i klinisk medicin och så är denna kurs slut. Nej visst ja, vi har ju hemtenta i katastrofmedicin också...

Nästa vecka kommer vara ganska tom, bara två dagar i skolan där vi på torsdag har pbl och på fredag ska träna steril omläggningsteknik och sårvård. Kul kul!

Nu kommer också svaret på fallet "Per". Klantiga jag glömde ju skriva hans ålder, vilket i detta fall ger en stark fingervisning om vad det är han lider av. Pers ålder var 74 år, och rätt diagnos är prostathyperplasi (prostataförstoring) som är väldigt vanligt i Pers ålder. På grund av urinträngningarna drabbades han av UVI (urinvägsinfektion). UVI:n är orsaken till det förhöjda CRP:t och tempen på 37,9 som gränsar till feber. Även S-Krean var något förhöjt, vilket är relaterat till urinträngningarna.
Prostataförstoring kan vara godartad (benign, adenom) eller elakartad cancer (malign, carcinom) och för att ta reda på det måste man utreda vidare. Under tiden fick Per en kateter. Håll ögonen öppna, framöver kommer fler patientfall!



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela