Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Fredag 29 oktober

Publicerad 2010-10-29 13:13:22 i Plugg,

Söker efter liten medicinsk ordbok som jag känner att jag behöver mer och mer. I vår blir det praktik på medicinsk/kirurgisk avdelning, då måste jag ha den! Letar också efter stetoskop och blodtrycksmätare, vill ha ett eget set istället för att springa runt på avdelningen och leta. Dessutom kan jag då öva på familj och vänner :)

Förkylningen är nu bättre, snuvig och lite seg men inte så mycket mer. Jag har kommit igång med pluggandet, läser just nu om elimination som är en av omvårdnadsåtgärderna jag ska skriva om i hemtentan.

Vad passar bättre än lite grym musik? Här hittar du den.

Hemma idag

Publicerad 2010-10-27 09:31:32 i Plugg,

Eftersom jag befinner mig hemma idag istället för att vara på praktiken (p.g.a. den förbaskade skit-förkylningen!?!), tänkte jag vara lite kreativ och planera mitt liv den närmaste månaden.

- Gör klart hemtentan, lämnas in 15 november.
- Plugga in teorin bakom puls, blodtryck, andning och kateterisering. Examination 19 november.
- Kolla upp kurslitteraturen till nästa kurs som börjar v 47.
- Måste klippa mig och färga håret. Slingorna är nu nere i öronhöjd - inte ok.
- Resultatet på högskoleprovet kommer om drygt tre veckor...

Lugnt i ekorrhjulet

Publicerad 2010-10-24 21:27:23 i Plugg,

Helgen har varit en lugn sådan då jag har varit ledig från praktiken. Igår skrevs högskoleprovet vilket gick helt okej, tyckte att engelska-delen var lite knepig denna gång liksom ord-delen. Jag hann inte träna på provet innan, men tyckte ändå att det gick hyffsat med undantag för ett par tröga minuter på engelsk läsförståelse. Var klar med alla delar utom DTK när provledaren sa släpp pennan (låg då på sista uppgiften) så jag är ingen snigel i alla fall =). Men mina förväntningar på resultatet som kommer om en månad är inte direkt skyhöga med tanke på mina (o)förberedelser.
Mittbedömningen på praktiken gick bra, det kändes som att jag och min handledare har samma uppfattning om var jag befinner mig i måluppfyllelse och utveckling. Till en början var jag rätt så spänd och nervös, men det släppte allt eftersom. Läraren från skolan var med och var väldigt uppmuntrande och positiv, vilket såklart känns lugnande. Slutbedömningen ser jag INTE fram emot, då ska alla mål vara uppfyllda. *svälj* 

Idag har jag annars läst om nutrition och nutritionsproblem. Imorgon ska jag till kliniskt träningscentrum för att träna kateterisering, därefter vidare till skolan för omvårdnadshandledning. Till kvällen väntar ett pass cirkelträning. Nu ska jag läsa klart kapitlet i hälso-boken!

Mittbedömning

Publicerad 2010-10-20 17:30:40 i Sjuksköterska,

Ja, imorgon har halva praktiktiden gått, så då är det dags för halvtidsbedömning. Jag och min handledare ska fylla i varsitt formulär där min insats utvärderas. Tiden rusar iväg, vilket känns läskigt och hur kul som helst på samma gång. Läskigt eftersom jag är rädd att inte hinna lära mig och utvecklas i tid, och kul eftersom jag får se nya saker allt efetrsom utbildningen går. Hemtentan går bra, har skrivit ca 75 % och den ska in först om en månad så lugnt på den fronten i alla fall. Nu ska jag snart iväg på cirkelträning igen, ses!

Den senaste veckan

Publicerad 2010-10-16 11:57:14 i Sjuksköterska,

Hej kära vänner. Här kommer ett sent inlägg. Sedan jag skrev sist har jag fortsatt min praktik och har nu avslutat andra veckan. Har kännt mig rätt sliten ett tag efter tidiga mornar och sena kvällar, läsa på i kurslitteraturen har det inte blivit så mycket av vilket har orsakat en del stress. Men nu under de senaste dagarna har jag tagit igen det mesta. Jag har jobbat en del med hemtentan, är i princip klar med hälften. Har även skrivit upp allt jag behöver veta om kateterisering. Färdighetsexaminationen sker om drygt en månad, tills dess ska jag även ha lärt mig blodtryck, puls och andning och teorin samt hygieniska aspekter bakom dessa. Hemtentan ska in i samma veva, så jag har ett tag till på mig...
På praktiken har det gått bra. Personalen är fortfarande vänlig, med undantag för en del stressmomnt som kan orsaka irritation (men ingenting som jag har att göra med direkt). Nu i veckan fick jag ta mitt första blodprov, det var stort må jag säga! Det riktigt bra, inget darr på handen som gjorde att jag punkterade en artär tack och lov :) Det svåra var att hålla kvar nålen och byta rör, men min handledare gav bra tips. Att ta blodprov hör ju inte till målen i denna kurs, men lite lyx ska man väl få, eller?

Nu ska jag snart iväg på bröllop, det är två kompisar som gifter sig. Har lockat håret och tagit på mig en klänning, klackarna och en varm jacka återstår (med betoning på varm, jag fryser som en kattunge ute i kylan!). Kram på er!

Packar träningsväskan efter VFU dag 3

Publicerad 2010-10-06 18:06:56 i Hälsa,

Är jättetrött efter en dag fylld av toabestyr, hjälp med påklädning, venprovtagning - nej jag fick inte ta, tittade bara på - ihopkoppling av peg-sond (mat in i magsäcken via sond) och lugna stunder utan någonting att göra.
Om en timme börjar cirkelträningen på gymmet. Är som sagt jättetrött, men ska tvinga mig dit eftersom det är så kul och himla effektivt. Med cirkelträning menas att man växlar stationer som står i en ring. Maskinerna har istället för vikter lufttryck, vilket innebär att man pressar åt båda håll. Dubbelt så effektivt med andra ord jämfört med vanliga maskiner. I mitten av ringen står tränaren och vrålar likt en ursinnig gorilla. "Snabbare! Jag vill att ni tar i ännu mer!!" Och så vid sista stationen räknar han/hon ner;"... fem... fyra... tre... tre... tre..." - LÄGG AV vrålar jag nu i mitt inre. Riktigt jobbigt. Och riktigt kul.

VFU dag 1

Publicerad 2010-10-04 20:13:01 i Sjuksköterska,

Idag har jag gått min första dag på VFU:n. Efter att ha träffat boenden och personal har jag fått ett trevligt första intryck. Personalen verkar snäll, "Välkommen hit!" säger de med ett leende på läpparna.

Jag praktiserar på ett vård- och omsorgsboende som består av ett gruppboende för personer med demenssjukdom, servicehus, hemtjänst och ålderdomshem. Jag kommer att befinna mig på ålderdomshemmet, och då i huvudsak på två av avdelningarna. Min huvudhandledare är en sjuksköterska som verkar ganska proffesionell, det märks att hon har handlett förrut (om inte har hon talang för det). Tillsammans med henne gick vi på förmiddagen igenom inlärningsplan, schema och vad praktiken egentligen går ut på (dvs. att i stort sett lära sig basal omvårdnad). Därefter fick jag följa henne då hon gick runt och hälsade på patienterna. Eftermiddagen spenderades på en avdelning.
Någon dramatik fick jag inte direkt uppleva, förutom att strömmen gick precis när jag skulle stoppa frysrätten i mikron. "När tror dem att det ska vara åtgärdat?" frågade jag, "Det är det ingen som vet" svarade en ur personalen. Så det blev till att pallra sig ner till restaurangen och hitta något ätbart för 20 spänn. Sallad och en mjuk brödskiva + en banan som jag hade med mig hemifrån. Inte så illa!
Och just det, dagens gapflabb: "Hej jag heter Rebecca och är sjuksköterskestudent" sa jag när jag presenterade mig för en av pensionärerna. Personen tittade upp på mig, snörpte ihop munnen och svarade "Vilket fult namn du har!". Haha, jisses...

Ny på gymmet

Publicerad 2010-10-03 10:58:27 i Hälsa,

Jaha, då var jag med gymkort. Det känns helt underbart, har längtat efter det så länge vilket har resulterat i en rastlöshet utan dess like (som i sin tur gått ut över mina föräldrar). Så nu ska här pumpas muskler och tränas kondis.
Igår var jag på det första passet; body pump. Ryktet sa att det ska vara väldigt jobbigt, vilket passar mig utmärkt. När jag tränar vill jag träna explosivt och efteråt vara slut likt en urkramad disktrasa - vilket jag också kände mig som igår klockan 11. Passet höll på i 55 minuter, jag var körd efter tio. TIO minuter. Herregud. Det var knäböj, utfall, armhävningar, lyfta vikter och skivstänger upp ovanför huvudet och en form av sit-ups där benen ska upp i luften 90 grader. Efter halva passet gick jag över salen för att hämta en lättare vikt, och märkte att benen "gungade" över golvet likt gelésnören, märklig känsla. Idag sitter träningsvärken i ordentligt, ska jag sätta mig ner krävs ett fast handtag kring en närliggande bänk eller liknande. Men jag tänker inte klaga, värken är ju mitt bevis på att träningen har gett resultat.  
Resten av lördagen gick jag en shoppingrunda med S och E, som avlsutades med en film hemma hos S. Mycket trevligt, händer alltför sällan!

Idag måste, måste jag skriva min inlärningsplan som jag ska ta med mig till VFU:n som börjar imorn. Klockan tio ska jag vara på plats och möta upp min handledare. Have a nice day!

Kateterisering

Publicerad 2010-10-01 19:27:09 i Sjuksköterska,

Idag har vi än en gång varit på det stora sjukhuset och tränat på praktiska moment. Dagens aktivitet bestod i att vi skulle lära oss sätta kateter, något som inte är så svårt i sig men mycket praktiskt att hålla reda på. Därtill ska vi även lära oss det teoretiska, dvs.; vilken tjocklek, längd och färg det ska vara på katetern, att man ska kuffa med sterilt vatten och INTE natriumklorid (annars bildas kristaller runt katetern vilket inte är behagligt), byta handskar och förkläde mellan olika moment, handskas med ampuller, uppdragningsnål, xylocain och spruta, vad man gör om det inte kommer urin i uppsamlingspåsen, informera patienten om innebörden av att ha kateter och lite till... I slutet av VFU:n ska detta sitta som ett rinnande vatten vid den praktiska examinationen (haha, "rinnande vatten", vilken liknelse :) ).
Jag hade sett fram emot en sovmorgon men så blev det icke, var på studenthälsan under förmiddagen och tog MRSA-testet inför VFU:n. En lång dag med andra ord, huvudvärken slog till på väg hem och vill envist dröja sig kvar. Treo och fredagsmys så ska den väck hoppas jag, imorgon väntar nämligen första passet på gymet; body pump. Trevlig helg!

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela