Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Lugnet före stormen

Publicerad 2011-04-23 10:35:46 i Sjuksköterska,

Fredagens kvällspass gav mig en hel del, både överraskningar och övningar i omställning och att mer eget ansvar. När jag gick på mitt pass var det bara 4 inneliggande patienter i min korridor. Två till var på ingång från akuten, men det var fortfarande extremt få patienter. Hela personalstyrkan målade upp en bild av att kvällen skulle bli den lugnaste på mycket länge. Icke! 
Den ena inkommande patienten hade en cervikal vänstersidig höftfraktur samt radialis-ulnafraktur på vänster arm. Mycket smärtpåverkad och smärtkänslig, vilket gjorde det tufft att vända och förflytta patienten vid dusch och klädbyte då patienten skrek så att jag trodde hjärtat skulle hoppa ur. Under resten av kvällen gjordes regelbundna MEWS och preoperativa förberedelser.
Den andra patienten, som var alkoholpåverkad och beredd att när som helst knata hem, hade en avsliten patellarsena på höger ben samt högersidig axelluxation som reponerades på akuten. Patienten var mycket irriterad, vilket jag förstod när jag pratade med honom/henne var ett uttryck för oro, rädsla och trötthet. Förtroendet för vården var noll p.g.a tidigare dåliga erfarenheter, och patienen var rädd för vad som skulle hända med benet. Ett tag blev det ganska dramatiskt när personalen skulle hjälpa patienten till toaletten och patienten tuppade av på toalettstolen. Benet blödde kopiöst trots bandage som liknade gips, och patienten var blek, höll på att kräkas och samtidigt glida ur stolen. Alla i personalen hjälptes åt, och till slut hade vi fått tillbaka patienten till sängen som tippades med huvudändan ner och dropp kopplades. Puh.
Trots att antalet patienter fortfarande var få var vi fullt sysselsatta resten av kvällen. Men jag ska absolut inte klaga, det var ett mycket lärorikt och spännande pass som gjorde att jag växte en hel del. Slutade dagen strax efter kl 21 med att ge rapport till nattpersonalen. Nu väntar jag på nästa pass som är på tisdag!



Och som ni vet så är patientfallen omskrivna för att inte bryta mot sekretess, men fortfarande författade så att de ger en reell bild av verkligheten.

Avd 54

Publicerad 2011-04-22 10:30:15 i Sjuksköterska,

Hej. Vilken vecka det har varit! Omtumlande, rolig, spännande, nervöst och tidiga mornar. Dagpassen börjar kl 7, vilket innebär att man är ombytt och på plats vid rapportbordet. Avdelningen jag är på är uppdelad i 4 moduler, bestående av antal patienter som delas mellan två sjuksköterskor. På min modul finns det två patientsalar, en 4-sal och en enkel-sal - totalt 5 patienter. Den ena sjuksköterskan är omvårdnadsansvarig, vilket innebär att man ger frukost till patienten, hjälper upp ur säng, påklädning, toalettbesök osv. Den andra sjuksköterskan är medicinskt ansvarig, och pysslar med precis vad det låter som - mediciner. När den ena sjuksköterskan är klar hjälper han/hon sin kollega, och vid nästa pass brukar man byta "roller".

Så här har min vecka sett ut:
Måndag: Intro i skolan 8.30-12. Var förbi en kortis på avdelningen för att hitta rätt och hälsa på personalen. Får kod till omklädningsrum.

Tisdag: Jag och mina 3 kursare kommer till avdelningen strax innan 7 och träffar huvudhandledaren. Går igenom vad praktiken innebär och rutiner på avdelningen. Byter om. Resten av dagen fortsätter med intro, genomgång av journalsystemet. En riktig mjukstart!

Onsdag: Första dagen "ute på golvet". Träffar min handledaren vid rapporten kl 7. Går igenom patienterna på "min" sal. Eftersom jag är på en ortopedisk avdelning har alla någon form av benbrott eller annan skada på skelett/led. Majoriteten skrivs in direkt från akuten och opereras dagen efter. Någon enstaka har planerad operation. I genomsnitt vårdas de 2-5 dagar på avdelningen.
Vad gör då jag? Hälsar på patienter, sätter pvk, tog kapillärt Hb, dokumenterade lite smått, kört patient till operation, fyllt på läkemedelsvagn och tagit MEWS - vitalparametrar som andning, puls, blodtryck, medvetandegrad, urinproduktion och temp.

Torsdag: Nu händer det grejer! Handledaren är en ny sådan, och inte planerad att handleda. Dessutom stressad, svårt att hinna ställa frågor i lugn och ro. Men hon är snäll och sätter bl.a. ett antibiotikadropp i händerna på mig - "Blanda!" Såklart med hennes övervakning. Droppet kopplas till pvk:n efter att handledaren har spolat med NaCl.
Får koppla blodtransfusion, kontrollera MEWS, kört ännu en patient till operation och sett omläggning av köttsår på höger malleol. Funderar över varför man inte lägger om enligt steril rutin då såret ligger nära en led.
Dokumenterar. Kollar saturation på patient med TBC som står på 2 L syrgas. Är med på rond.

Idag är det fredag och jag ska gå kväll, 13.30-21.30. Hoppas att det blir lika händelserikt som gårdagen. Innan jag sticker iväg ska jag vila lite, har varit så trött de här första dagarna. Tänkte också, om jag hinner, läsa på lite om collum chirurgicum, höftplastik och olecranonfraktur. Glad påsk!

Glädjerus

Publicerad 2011-04-18 17:08:57 i Tankar & känslor,

JAAA!!! Jag fick äntligen mitt efterlängtade G på läkemedelsräkningen! Inga slarvfel denna gång, är såååå stolt över mig själv!! Ännu gladare blir jag över att promenera i det vackra vårvädret, galet varmt ute. Skönt! Nu ska jag skutta iväg till gymmet! :D

Relaxa

Publicerad 2011-04-17 19:22:56 i Allmänt,

Jaha, då var tentorna klara för ett tag framöver. I tisdags och onsdags hade vi två heldagar på sjukhuset om katastrofmedicin. Glad och nyfiken satte jag mig tillsammans med mina kursare föreläsningssalen - och först av allt fick vi veta att tentan (som jag ägnade en hel dag åt eftersom vi ju var tvugna att få 97 rätt av 121 för att bli godkända) inte kommer att samlas in och rättas. Den var enbart ett medel för att vi skulle vara pålästa till föreläsningarna. Jaa, katastroftenta i dess rätta bemärkelse! Jag blev ordentligt pissed off, och satte mig istället med mina plugganteckningar inför provet, medan föreläsaren i snigelfart berättade om uppsamlingsplats, tjänsteman i beredskap och PKL-grupp. Kan tillägga att dag två fortsatte i samma tempo. En timme (!) var rolig, då fick vi leka patient medan en ambulans-syrra visade hur man gör spinal immobilisering. Vi fick pyssla med nackkrage, spine-board och "packning", madrasss fylld av korn som man pumpar luften ur så att
madrassen blir hård och personen som ligger i den inte kan röra sig.

Tentorna i lördags då (klinisk medicin och läkemedelsräkning)? Jo, det gick helt ok. Det kändes bra i alla fall, men statistiken talar för slarvfel så jag förväntar mig nada tills jag har fått resultatet.
Idag har jag mått likt en ordentlig "dagen efter" med sprängande huvudvärk och enorm trötthet. Kurerar mig med some coffee och en och annan panodil. Imorgon väntar intro i skolan för den nya kursen, sen på tisdag är första praktikdagen på ortopedavdelningen. Tjoho!

Plugg, plugg, plugg

Publicerad 2011-04-11 15:56:34 i Plugg,

Nu kryper det i mig. Tror att jag har skrivit klart allt om diabetes, men så hittar man viktiga anteckningar från föreläsningarna som man har glömt att ta med. Återigen, det tar aldrig slut!
Seriöst, nu får det vara nog. Härmed avslutas kapitlet "Ångest & tenta-stress" för att istället med öppen famn välkomna "Pepp & inspiration". Dagens mål: innan jag somnar ikväll ska avsnitten om ortopedi, infektionssjukdomar och syra-bas vara färdig-antecknat. Det betyder: bye bye fellows!

Som om vi inte hade tillräckligt att läsa...

Publicerad 2011-04-09 14:11:43 i Plugg,

Sitter med hemtentan i katastrofmedicin, som jag helt överraskande fick vetskap om för ca 24 timmar sedan. Man måste av 121 poäng (!) ha 97 rätt för att bli godkänd, annars väntar omtenta/kompletteringsuppgift. Drygt att så här en vecka innan Den Stora Tentan behöva svara på frågor som man inte hittar svaret på. Nej - jag hade inte kunnat göra den tidigare eftersom veckorna har varit fullspäckade. Nej - jag kan inte vänta med att göra den eftersom den ska vara klar på tisdag då vi har scenario-träning.
Bitter? Yes. Kursutvärderingen kommer till stor del användas som klagomur för den kassa schemaläggningen.

Slutspurt

Publicerad 2011-04-07 21:28:10 i Plugg,

Har precis ätit och sitter här nyduschad efter ett body pump-pass, som var än mer mördande än vad det brukar vara. Märks att det var ett antal veckor sedan jag var där. Det ska vi allt ändra på :)
Ögonen svider, är ganska så trött, men tänkte hinna med att läsa lite om infektionssjukdomar innan jag släcker. Eller onkologi. Eller ska jag läsa om syra-bas istället? postoperativ omvårdnad? Kors, det tar aldrig slut!

Imorgon har vi sista föreläsningen inför tentan, sjukdomar i mag-tarm-kanalen kommer det handla om. Under förmiddagen ska jag och J sitta med våra anteckningar om allt vi (inte) har lärt oss, och förhöra varandra. Känns bra. Annars blir det gärna att man tar sådant de sista dagarna innan tentan, inte ok.

Nej, gubbar och gummor, åter till böckerna. Sleep tight!

Ralf

Publicerad 2011-04-04 17:39:41 i Allmänt,

Just ja, patientfallet "Ralf"! Han lider av lunginflammation och TBC!

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela