Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Söndagsmys

Publicerad 2011-05-29 16:15:30 i Allmänt,

Har firat kära mamma på Mors dag. Nu laddar jag med energi inför de kommande två veckorna med att läsa och kolla repriser på mina favoritserier. Tjingeling!

Slarv eller okunskap?

Publicerad 2011-05-26 12:28:41 i Tankar & känslor,

Aargh! Igår hämtade jag ut tentan i klinisk medicin som vi skrev i april. Jag visste att jag hade blivit godkänd, men man vill ju alltid titta på hur lärarna har rättat. Till min förvåning hade jag med bara 1 poängs marginal klarat mig från underkänt! Lyckan över att vara på rätt sida om godkänt-gränsen förbyttes till irritation över lärarnas (flera lärare som rättade p.g.a. den stora spridningen av kunskapskrav i tentan) slarv, eller kanske man ska kalla det okunskap? Jag har räknat ihop att jag förtjänar 7 poäng mer än vad jag har fått, vilket placerar mig väl över godkänt-gränsen. Jag överklagar inte för att reta gallfeber på den ansvarige, utan för att rätt faktiskt ska vara rätt. Har jag förtjänat x antal poäng så ska jag ha dem. Tänk om jag hade gjort fel på en uppgift till, och därmed blivit underkänd trots att jag med mina 7 poäng extra egentligen var godkänd? Hade inneburit många onödiga tårar. Imorgon lämnas en kopia av tentan till ansvarig lärare som ska titta på saken. Återkommer med det nya resultatet.

Test 1: check!

Publicerad 2011-05-23 22:39:23 i Plugg,

Examinaitonen idag gick bra. Drog lott och fick blodtransfusion, ännu en gång fick jag vad jag önskade mig (sist ösnkade jag mig pvk)! Gick in i rum 4 och mötte examinatorn, en syrra som jobbar på huset. Vi gick igenom teorin kring blodtransfusion (indikationer, komplikationer, hur länge blodpåsen kan förvaras i rumstemperatur, skillnad plasma-trombocyter-erytrocyter, plats för blodproduktion och lite till) och hur man går till väga när man kopplar påsen samt vad som ska kontrolleras hos patient och i journal. Var spänd som en filbunke vilket innebar ett par hjärnsläpp, men det gick ändå. Åh så härligt! Imorgon är man ledig, vilket kommer resultera i en lång sovmorgon och därefter förberedelse inför seminariet på onsdag. Kanske man hinner med en lur i solen också?

Sluttampen

Publicerad 2011-05-22 10:43:48 i Plugg,

I fredags var sista praktikdagen, tråkigt att lämna den trevliga personalen men också skönt att gå vidare. Veckan som kommer nu har jag tre examinationer:
- Måndag. Praktiskt prov i omläggning av cvk, infusion/injektion i svp, steril såromläggning av op-sår samt genomförande av blodtransfusion. Är först ut kl 8 på morgonen!

- Onsdag. Seminarium om mångfald och etnicitet i vården. Sker vid slutet av varje praktik. Sist var det dessvärre inte särskilt upphetsande, hoppas det blir mer debatt denna gång.

- Fredag. Seminarium där jag ska berätta om innehållet i min hemtena + luska fram en vetenskaplig artikel som berör mitt ämne. Har hittills varit stört omöjligt...

Veckan efter börjar psykiatrikursen som håller på i 12 dagar, med fyra lediga dagar resten är fullpackade av föreläsningar. Hörde av en kursare som går om T3 att det var mycket att läsa. Snart, snart lov!

Sista veckan

Publicerad 2011-05-17 10:48:57 i Allmänt,

Ja, då har det snart gått fem veckor på praktiken, vilket innebär att fredag är min sista dag på avdelningen. Har varit väldigt lärorikt, spännande och upplyftande men nu ser jag fram emot sommarlovet som snart är här. Igår hade jag slutbedömning (gick helt ok), en av fem examinationer innan nästa kurs i psykiatri börjar den 30:e. Tills dess händer följande:
- Torsdag 19/5. Lämna in hemtenta patientfall.
- Måndag 23/5. Examination i cvk, svp, blodtransfusion och steril såromläggning (lottning, får en av dessa)
- Onsdag 25/5. Seminarium "Internationalisering på hemmaplan".
- Fredag 27/5. Seminarium "Medicinsk vetenskap och vårdvetenskap", diskussion kring hemtentan.

Fullt ös! Nu kör vi :)

ANE

Publicerad 2011-05-13 10:04:37 i Sjuksköterska,

Igår var jag hela dagen på operation. Fick gå med en anestesi-sjuksköterska, och följa hans arbete under en höftplastik och en knäplastik. Ane-syrran övervakar patienten och sitter vid dennes huvuvända, men oftast mår patienten bra och därför händer där inget speciellt. Koll på övervakningsapparaterna då och då, lite mer lugnande om patienten behöver det, dokumentera i journal... Mina förväntningar inför anestesi-specialiteten grusades något när jag fick se att det egentligen inte händer så mycket under operation, om man inte är kirurg. Ett väldigt lugnt arbete, tigern i mig söker definitivt mer fart. Däremot var det grymt intressant att se hur plastikerna går till! Eftersom det finns en zon runt operationsbordet där enbart kirurgerna får stå, fick jag sitta utanför denna ett par meter bort. Såg ändå det mesta de gjorde, och lyckades hålla mig från att både kallsvettas och bli yrslig. Tänkte väl inte dra några detaljer här, men det blev en del borrningar, sågningar och hammarslag. Dagens självfötroende-boost: satte en tjock pvk på patient i förberedelserummet, och det gick! Utan punkterade kärl eller dålig retur, glad!

Short update

Publicerad 2011-05-11 21:00:38 i Sjuksköterska,

Gårdagen var jag på ortopedmottagningen på förmiddagen och på akuten under eftermiddagen och kvällen. På mottagningen var det gipsning, avgipsning, gipsning, avgipsning... Kul i början men lite tjatigt efter ett tag. Desto mer fart och fläkt efter lunch! Det var bl.a hjärtstopp, stroke, frakturer på diverse extremiteter med horribla felställningar, axellux, intox och oklar medvetandeförlust. Riktigt intressant att se personalens teamwork, vilket lugn!

Vilodag

Publicerad 2011-05-04 12:10:48 i Sjuksköterska,

Gårdagskvällen innebar i sin helhet följande:
- Tappning av man med residualurin på 500 ml efter toabesök
- Koppling av dropp på ung man med buksmärtor av oklar anledning
- MEWS
- Inskrivning/ankomstbedömning på patient som ska operera benutväxt på ett finger
- Epikris
- Kontakt med boende, förbereda dem på att patienten skrivs ut och skickas hem
- Venprov på svårstucken patient. Gick på andra försöket.
- Tittade på rtg-bilder och fick tips om hur man kan upptäcka en fraktur.
- Gav ordinerade mediciner

Kvällspass

Publicerad 2011-05-03 12:13:04 i Plugg,

Idag går jag kväll på avdelningen 13.30-21.30, så ska alldeles strax sticka iväg. Imorgon är jag ledig, skönt! Blir väl att jag skriver på hemtentan i medicinsk vetenskap och vårdvetenskap, inlämning den 20:e. Nu iväg ut i kylan, inte kan man tro att det är maj månad!?!

Kungligt bröllop och fler pvk:er

Publicerad 2011-05-01 18:08:54 i Allmänt,

Då var det kungliga bröllopet mellan Kate och William över. Måste säga att jag tycker Victorias och Daniels bröllops slog dem med hästlängder, både vad gäller klänning, fest och stämning ;)
Vad gäller Kates klänning tycker jag den var helt ok. Vissa detaljer hade den som jag inte skulle valt, men såklart ändå ett mästerverk av designen Sarah Burton.



Jag har på senare tid mer och mer uppskattat spets, och har skaffat mig en favorit i Marie Cavalliers brudklänning som hon hade när hon gifte sig med Prins Joachim av Danmark:

Rätt så lik Kates klänning, men med de där annorlunda detaljerna jag menar.

Sedan jag skrev sist har jag gått några pass till på praktiken. Har skrivit min första epikris (sammanfattning av problem/behov/åtgärder under vårdtiden), satt fler pvk, blodtransfusioner, antibiotikadropp, assisterat herr Doktor vid omläggning av op-sår och blandat morfin. Imorgon har jag halvtidsbedömning, så ikväll måste jag förbereda mig inför det. Vi har ett formulär att gå efter, där man på en linje ska sätta kryss som ska överensstämma med ev. (o)uppfyllda mål.

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela