Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

De kom, de såg och de segrade!

Publicerad 2011-02-28 16:16:10 i Plugg,

Provet gick som en dans! Det var jag och två tjejer till som hade tid kl 11-12, och vi lottade om vem som fick ge injektioner, sätta pvk och ta venprov. Blev så glad när jag såg att jag fick lappen med pvk, tycker den är roligast och lättast.
Provet varade i ca 40 minuter, med teorigenomgång först och sedan det praktiska genomförandet. Nervös? Nja. Snarare spänd som en filbunke, måste lära mig att slappna av!

Nu ska jag repetera läkemedelsräkningen, som jag har omtenta på om två veckor.

På sjukhuset och övar

Publicerad 2011-02-26 10:41:40 i Sjuksköterska,

Hela torsdagen och fredagen har gått åt till att intensivträna blodprovstagning, intramuskulära & subkutana injektioner samt pvk. Riktigt kul har det varit! Övade med en klasskompis, och tillsammans hjälpte vi och förhörde varandra på teori och praktiska moment. Till en början var förvirringen total innan vi lyckades hålla reda på luerlockpropp, stasbandet och allt vad det heter, men vid dagens slut gick allt i ett. Choff, choff, choff och vi kände oss som riktga proffs (ursäkta mitt skryt, men självkänslan åker i höjden när man klarar något som till en början ter sig så förvirrande). Nästan så att jag ser fram emot måndag när vi ska examineras, tycker det här är så kul!


 PVK, perifer venkateter

Sådant som irriterar mig

Publicerad 2011-02-23 18:15:54 i Tankar & känslor,


Nagellack som flagnar efter en dag.

Rusa som en gnu till tåget och se dörrarna stängas framför sig. 

Tid som inte räcker till.

När personen innan inte satte i en ny soppåse när han/hon slängde den gamla i sopporna.

Människor som säger att de ska göra en sak men aldrig gör den.

Att förklara något för någon som inte förstår, hur man än vrider och vänder på det.

Sudd som suddar svart.

Blackout på tentan.

Ihållande huvudvärk.

Ingen tvål på offentliga toaletter.

Inget toalettpapper på offentliga toaletter.

När datorn hakar upp sig.

Noppriga kläder.

När människor har en konversation om något som man inte kan delta i.

Stress.

Kompletteringar på hemtentor.

Kaxiga attityder.

När jag fegar för att göra någonting som skulle göra mig gott.

Mensvärk.

Slarv.

Arbetskollegor som inte tar en på allvar och lyssnar på vad man säger.

Fail nr 2

Publicerad 2011-02-16 16:18:01 i Plugg,

Tänkte på lördag förmiddag att jag skulle fräscha upp minnet bara liiiiite inför tentan. Not a good idea. Fick fullständigt hjärnsläpp och kunde bara inte förstå vad frågorna innebar och hur de skulle lösas. Kallsvetten kröp fram, men jag motade bort den med motivationen att det gick ju såååå bra för bara ett par dagar sedan. Framme vid skolan började däremot tårarna rinna när tentaångesten dök fram. Måste ha alla rätt. Måste ha alla rätt. Varför gick det så trögt i förmiddags? Jag kan inte det här! Panik. På tentan var det 7 frågor, och kolan i skallen var ett faktum när jag fick anstränga mig till det yttersta för att ens förstå hur många mg som går på 1 gram.

Omtentan sker 12 mars (samtidigt som jag har tentan i farmakologi, smidigt!), så det är bara att ladda om och försöka igen. Ska hämta ut tentan snabbt som attan för att se vad som blev fel. Det här innebär inte att jag behöver råplugga, jag vet ju att jag kan. Tentaångest och lite självgodhet satte stopp för mig.
Nästa gång ska jag inte vara så slapp dagen innan, trodde ju denna gång att jag skulle klara mig med råge och läste därför ingenting på fredagen. Och jag ska INTE plugga på tentadagen!

För att snacka om någonting roligare så har dagen tillbringats på sjukhuset med att öva injektioner, intramuskulära och subcutana. Kul var det! Inte lika svårt som att lägga pvk, vilket kräver en viss teknik och att man kan hålla reda på en hel del runt omkring.

Och; kanske, kanske kommer jag få gå ett par dagar på en intensivvårdsavdelning tack vare goda kontakter. Hoppas!

Ett taggat fågelbo

Publicerad 2011-02-12 11:03:59 i Allmänt,

Startar dagen med obligatoriskt gnäll:
Gårdagens påminnelse om att vi fortfarande befinner oss i februari, och inte april som jag så önskar, slog till med full kraft. Tågresan in till stan tog 40 minuter mot vanligtvis 15, och vid framkomst till skolan (tack och lov endast en kvart sen) var hårfrisyren misstänkt likt ett fågelbo (trots mössa + luva). Hemresan gjorde mig desto mer irriterad, lämnade skolan vid halv två - hemma halv fyra. Tröstar mig med att klasskompisens morgonresa tog tre timmar, stackarn missade nästan hela förmiddagen.
Fick även rapport från jobbet (hemtjänsten) som hade oturen att fastna med bilen i ett backigt, oplogat område. Till råga på allt stog bilen mitt i vägen och hindrade andra bilar från att komma fram.

Om ett par timmar befinner jag mig i skolan igen för att skriva tentan i läkemedelsräkning. Förkylningen är ett faktum, om än inte i sin fullaste kraft. Men nysningar stup i kvarten och en evig snuva är inte att föredra när man ska sitta i en stor sal tillsammans med 40 andra själar som försöker koncentrera sig.

Hoppas ni får en trevlig lördag, ikväll är det Melodifestival!

Tentaplugg

Publicerad 2011-02-10 10:26:57 i Plugg,

Läkemedelsräkningen fortsätter, och det går bra måste jag säga. De gånger det blivit fel har jag inte förstått frågan eller slarvat med decimalerna (aja baja!). Idag kommer jag gå igenom alla formler och uppgifter en gång till, sen får det räcka. Hinner jag idag ska jag försöka läsa lite på antingen:

* Pbl-uppgiften (klar senast 16/2)
* Farmakologin (stort avsnitt om hjärta-kärl, mag-tarm, astma-KOL + grundläggande farmakologi och administrationstyper. Tenta mitten på mars)
* Eller det praktiska avsnittet om pvk och venprovtagning (examineras 28/2).

För dagen har jag satt en deadline till kl 18. Då väntar ett body pump-pass!

Nytt

Publicerad 2011-02-06 18:11:31 i Kläder & accessoarer,

Sitter med nosen nerdykt i läkemedelsräkningen. Har gått riktigt bra hittills, men så har jag ju bara räknat på ordination av läkemedel som tablett. Man ger ju också ordination på infusioner, läkemedel som ska spädas, lösning av torrsubstans och ordination av syrgas. Bland annat. Med andra ord, det återstår en del innan tentan på lördag.

För att pigga upp mig själv lite köpte jag nya träningstoppar från Stadium, två härliga färgklickar för 349 :- styck.


Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela