Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Vilken?

Publicerad 2010-09-29 17:57:59 i Allmänt,

Brorsan gifter sig nästa sommar, och jag behöver en ny klänning som passar för detta tillfälle. Har hittat en sida som säljer snygga, välsydda OCH billiga klänningar, lightinthebox.com. Dessa fem funderar jag på men har svårt att bestämma mig för vilken av dem. Vilken tycker du är fin? Eller rent av horribel?


                           1)                                                          2)



                         3)                                                       4)

       



                           5)

MRSA

Publicerad 2010-09-28 10:02:04 i Sjuksköterska,

Å. Eftersom jag jobbar i hemtjänsten måste jag ta ett MRSA-test innan VFU:n börjar. Ringde enhetschefen på min praktikplats för att fråga om jag kan delta i patientnära arbete under väntan på provsvar. Det kunde han inte svara på! "Jag ber att din handledare ringer dig". Men... som enhetschef måste man väl ändå känna till vilka riktlinjer den egna avdelningen har? Bra start må jag säga.

Samtalets kraft

Publicerad 2010-09-27 20:08:25 i Plugg,

Idag åkte jag in till skolan vid 9-tiden och lämnade in hemtentan. Innan jag drog iväg fick jag för mig att jag skulle locka håret, vilket jag också gjorde. Sen på med lite hårsprej, klart! Och så ut i blåsten... märkte då att ett par puffar hårsprej inte räcker på långa vägar om lockarna ska hållas på plats. Väl framme i skolan var håret lika rakt som vanligt. Nästa gång ska jag ha i ett gäng mousse och be om mildare väder.

Förmiddagen innehöll introduktionsföreläsning om VFU och föreläsning om omvårdnadshandledning. Efter lunch skulle vi haft en föreläsning i vårdhygien, men föreläsaren dök aldrig upp. Istället uppmanades vi att titta på åhörarkopiorna som har lagts ut på skolans intranät + Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien.

Inför praktiken har jag läst på lite om kommunikation med äldre och personer som befinner sig i kris, ett ämne som intresserar mig mycket. En föreläsare berättade för ett par veckor sedan hur han genom att använda sig av en samtalsteknik, lyckades få en person att välja att leva istället för att dö p.g.a. en jobbig men behandlinsgbar diagnos. Tänk att ett samtal på 20 minuter kan leda till en sådan helomvändning (anhöriga, läkare, psykologer, sjuksköterskor hade försökt flera gånger men utan att lyckas)! Sedan den föreläsningen har jag i jobbet på hemtjänsten funderat över hur jag ska bete mig när jag samtalar med någon som inte mår bra. Hur kan jag motivera personen till att förändra sina val och värderingar, så att hans/hennes liv får en mening? Det är svårt, bland det absolut svåraste tror jag i jobbet som sjuksköterska.

Dagens AT

Publicerad 2010-09-24 17:57:55 i Allmänt,

AT: Något trött.
Har gjort idag: Varit i stan.
Status hemtenta: KLAR!!
Planer för resten av kvällen: Duscha, chilla. Vill ha en kopp te tror jag. Grönt te med citronsmak.
Planer framöver: jobba i helgen 07-11. Skrutt-tider. Men vad gör man när vårdtagarna inte är hemma?

Kursslut och referatproblem

Publicerad 2010-09-22 16:33:56 i Plugg,

Ja, då var snart denna kurs slut. På måndag börjar den nya kursen som heter "Verksamhetsförlagd utbildning, grundläggande omvårdnad". Just nu försöker jag bli klar med hemtentan om begrepp, men det går segt. Jag har skrivit klart men finliret återstår, såsom göra innehållsförteckning, sidnumrera, indrag i nytt stycke, rubriker i rätt typsnitt och punktform, löpande text med radavstånd, referera enligt parantessystemet och se till att allt ser bra ut.
Jag har fastnat på referenserna. Referenslistan på sista sidan är korrekt, men att referera i löpande text är inte så lätt som man kan tro. Enligt gamla anteckningar ska man först referera i början av stycket + efter avslutat stycke. Men jag tycker det ser dumt ut att jag skriver "Andersson (2008) skriver att..." och sen avslutar med Andersson (2008) när jag inte har någon annan källa. Kaka på kaka?
Och när man har flera författare som skrivit samma bok men olika kapitel som refereras till vid olika tillfällen, hur skriver man då i referenslistan? Ska man referera boken två gånger? Redaktörerna, ska de skrivas ut? Suck...
Sen det här med samma referens i efterföljande stycken; också det blir tjatigt att skriva Andersson (2008) i slutet av varje stycke ca 5 gånger. Har tittat i Backmans "Rapporter och uppsatser" men hittar ingenting att gå på. Rörigt? Jag vet. Inlämning är först efter helgen, men det skulle vara skönt att få detta ur skallen...

VFU

Publicerad 2010-09-21 18:18:09 i Sjuksköterska,

Jag har äntligen fått reda på min praktikplats, den ligger inne i stan. Det känns helt okej, jag hade kunnat hamna ännu längre bort, men... Lärarna sa att platserna skulle placeras så strategiskt som möjligt, dvs. så nära hemmet som möjligt så att vi slipper åka långt. Kruxet är nu att en klasskompis som bor i stadsdelen där min praktikplats är, har fått en plats söder om stan - 10 minter från där jag bor. Det känns som att man vill vara så rättvis som möjligt och därför placerar oss så att alla har lika långt att åka, även om det för de flesta innebär att man får åka längre än vad som behövs. Jag har mejlat VFU-ansvarig och väntar med spänning på en förklaring. 

Update: VFU-ansvarig ringde och förklarade att hon var lite vimsig när hon gjorde placeringarna. Jag har bytt med min klasskompis, så nu är allt i sin ordning. Skönt. Nu kanske jag t.o.m kan cykla dit!

Lite om mig

Publicerad 2010-09-19 19:10:10 i Allmänt,

Här kommer lite kort och gott om mig:

Vilken svordom använder du mest?
"Tusan", "Skit". Blir illa till mods när andra svär så försöker att inte vara likadan själv.

Vilken tid är din väckarklocka inställd på? Oj, det varierar. Jobbar jag blir det 06.30 om jag börjar 8, skolan börjar oftast 9 så då ringer klockan 07.30.

Var köper du dina matvaror ifrån? Päronen handlar :)

Skulle du hellre ta bilden än vara med på bilden? Hm... Maybe.

Om du vann på lotto, vad är det första du skulle köpa? Gymkort! Här har ni en fattig kyrkråtta som annars kör promenader för att hålla mig i någolunda form.

Har någon berättat en hemlighet för dig den här veckan? Nope.

När var senast någon stötte på dig? Ha, en kollega på jobbet idag sa att jag är snygg. Jag tycker inte om honom (han har svårt att ta ett nej = big NO NO).

Vad åt du till middag senast? Makaroner med köttfärssås. 

Kan du vissla? Nej.

Tittade du på tecknat när du var liten? Bumbibjörnarna! Om och om och om igen. Min absoluta tröstfilm efter ett läskigt läkarbesök var Robin Hood.

Äger du några popband t-shirts? Eh nej, det var ett tag sen...

När flög du senast? December 2009 till Kanarieöarna.

Pratar du några andra språk? Engelska. Läste spanska i gymnasiet, men har glömt en hel del.

Har du gråtit offentligt? Ja, en gång tror jag. Om inte alla hysteriska gråtanfall som 5-åring räknas.

Vill du just nu göra några tatueringar eller piercingar? Förra sommaren var jag i Bulgarien och gjorde en henna-tatuering på skuldran. Tyckte det blev ganska bra och funderar på om jag skulle skaffa en liten tiger. Men befinnermig fortfarande i funderande-stadiet.

Vad har du med dig in på bion? Popcorn eller något annat random.

Vad har du för väder? Växlande molnighet, typ 15 grader.

Vilket var ditt favoritämne på gymnasiet? Biologi. Fysik var också ganska kul trots att det var svårt, mycket tack vare en grym fysiklärare.

När sov du senast på golvet? I somras hyrde vi en stuga i Skåne, då när det var såååå varmt. De ytte-pytte-små sovrummen blev stekheta, så vi la ut alla madrasser på vardagsrumsgolvet och sov där istället.

Vilken är din favoritdrink? Mojjito. Frisk och fräsch.

Gillar du din boendesituation? Ja, definitivt. Det är väldigt skönt att slippa lån mitt uppe i studierna.

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera? Jag har alltid varit kräsen med sömn, blir annars lätt grinig och trött. 8-9 timmar per natt vill jag gärna få.

Är dina dagar fullbokade och stressiga? Nej, inte just nu men det varierar en hel del. I slutet av första terminen kändes det som att jag satt med näsan i böckerna 24/7.

Hamnade du ofta i trubbel för att prata under lektionerna? Nej jag är så tyst och snäll så.

Hur gammal blir du nästa födelsedag? 22 bast.

Tror du på liv på andra planeter? Det har ju spekulerats en del kring vatten på Mars, jag vet inte vad jag ska tro. Men det vore ju urhäftigt om det är så.

Vad säger du till dig själv när allt känns svårt? "Det blir bra, det blir bra, det blir bra..." Det som inte dödar dig stärker dig.

Skulle du någonsin hoppa fallskärm? Nja. Tänk OM den inte löser ut? Eller om man hamnar i en vindby och blåser till Norge?

Tycker du om att krama folk? Ja om det är någon jag tycker om.

Äger du en digitalkamera? Nej.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med? Ha, en gång frågade en äldre herre på banken "Är det du som är Sonja Aldén?"

Stör det dig om någon säger att dem ska ringa men inte gör det? Ja, i alla fall när jag har bett att personen ska ringa.  

Får du dåligt samvete efter du ätit kött? Nix.

Är du mörkrädd? Lite. Jag tycker INTE om att vara ensam på nedervåningen när det är mörkt ute.

Tre saker du alltid har med dig? Plåster, mobil, nycklar.

HP

Publicerad 2010-09-15 15:02:15 i Plugg,

Idag på vägen hem från plugget kom jag på att det är sista anmälningsdag till högskoleprovet. Så har nu anmält mig på hemsidan, och ska betala via Internetbank. Stopp. Nordea verkar ha problem, det går otroligt segt. Eller inte alls rättare sagt. Typiskt, betalningen måste, måste in idag och så strejkar banken. Snaark.
Ska ta och ringa till deras kundservice, så får de hjälpa mig.

Högskoleprovet kommer troligtvis bli min väg in till läkarprogrammet, därav anledningen till att jag skriver det. Jag trivs väldigt bra med sjuksköterskeutbildningen och det kommande yrket i sig, men min dröm har alltid varit att bli läkare. Ge dropp, ta blodprov eller ge annan form av omvårdnad verkar kul, och jag gillar att jag som sjuksköterska kommer ha ett patientnära arbete vilket man som läkare kanske inte får lika mycket av. Men som läkare får man däremot än mer undersöka konstiga symtom och tecken, göra utredningar och bedriva ett "grävarbete" för att hitta orsaken till personens besvär. En typ av utmaning som jag dras till.
Men men, jag får se vad framtiden har framför sig. Jag tror på att det som sker, sker av en anledning. Är det meningen att jag ska bli sjuksköterska eller läkare, så blir jag det.  

I övrigt har jag bara varit en kort vända till skolan idag, vi hade vår sista pbl-träff. Denna kurs tar snart slut, och därefter följer praktiken. Först i november kommer nästa pbl.
Resten av dagen ska tillbringas framför datorn. Jag har ett antal artiklar att läsa igenom, tre stycken ska väljas ut och skrivas om i hemtentan. Tjingeling!

Saknar

Publicerad 2010-09-12 20:12:36 i Tankar & känslor,


Jag saknar.


Jag saknar min bror J. Det var länge sen vi sågs och gjorde något tillsammans, bara han och jag. Men sen ett tag tillbaka har han tjej, och då tar livet lite av en vändning. Förutom jobb och hobby finns någon där hemma som man bryr sig om, som man älskar, som tar mycket tid. Jag förstår det. Men jag saknar honom.

Jag saknar min vän B. Ofantligt. Förtvivlat. Mycket.
Ganska ofta brukade vi ses för att fixa middag tillsammans, fika, se en film eller bara prata. Vi träffades genom jobbet, och blev ganska snabbt kompisar. Ett tag utvecklades kärlek, men som förbyttes i vänskap. Vi har bara känt varandra i 1 1/2 år, men idag är han definitivt en av mina närmsta vänner och min tillit till honom är stor. Vi kan prata om allt.
Men B gifte sig med en utländsk tjej, som nyss har flyttat hit. Så nu är det inte B, utan B+N.
B+N innebär att jag inte kan skicka honom ett spontan-sms och fråga om fika, ringa och be att få ses när det är körigt hemma, eller föreslå att han kommer hem till mig för att fixa käk tillsammans. B har någon att ta hand om, någon han bryr sig om, någon som dessutom är nyinflyttad i ett helt främmande land.
Det var tre månader sedan jag träffade B, och jag saknar honom mer än vad jag själv förstår.

Om två dagar får jag äntligen träffa B, men det sker i samband med en grillkväll tillsammans med resten av gänget. Det gör mig glad och upprymd, men samtidigt spänd till tusen. Som sagt, B+N. Jag vill inte träffa N, jag vill träffa B. Ensam, prata. Känner mig bortskämd.

Ledig men ändå inte

Publicerad 2010-09-12 14:27:58 i Plugg,

Har jobbat de tre senaste dagarna, inklusive idag, och började 7 samtliga dagar vilket gör att jag för tillfället känner mig ganska trött. Det var meningen att jag skulle plugga nu när jag har kommit hem, men istället blev det slösurf på datorn.

Veckan som kommer ser ut så här:

Måndag: ledig.
Tisdag: ledig.
Onsdag: pbl-träff på förmiddan. Uppgiften tills dess består i att beskriva vad som karaktäriserar god vård(miljö).
Torsdag: examination i ämnet Vårdprocessen. Vi har fått en fallbeskrivning med tillhörande frågor. Uppgiften går ut på att skapa en omvårdnadsplan för en påhittad patient. Vilka behov, problem, hälsohiner och hälsoresurser har patienten? Vilka mål och omvårdsnadsåtgärder kan man föreslå och när kan man utvärdera? Kräver viss föreberedelse men examinationen genomförs i grupp och lämnas in vid slutet av dagen.
Fredag: ledig.

Ledig är väl egentligen inte rätt uttryckt, "självstudier" är ett bättre ordval. Och det är jag tacksam för, 50 minuters restid till skolan enkel resa är skönt att slippa.

Och så får vi veta våra VFU-platser (verksamhetsförlagd utbildning)! Om ett par veckor drar vi ut på praktik i äldreomsorgen, det ska bli spännande!

Nu kan jag inte sitta här längre. Ska bestämma mig för en powernap eller ta itu med grupptentan.

7 september

Publicerad 2010-09-07 19:28:26 i Hälsa,

Hollywood-festen var väl sådär, helt okej kan man väl säga. Vi blev inte 60 pers som ryktet sa från början, snarare runt 20-30. Tyvärr stod de flesta och minglade i sina "egna" grupper, så de blev svårt att få någon riktig kontakt med alla. Däremot slog det sig ner en ung tjej och kille i "vår" grupp, trevligt att snacka med dem!

Igår var jag hos kirurgen och tog bort födelsemärkena på två tår. Det gick bra, tio minuter tog det väl ungefär och det syddes två-tre stygn per tå. Under hela gårdagen var tårna samt halva foten bedövad, vilket var skönt, såklart. "Det går ju bra det här, det kanske inte kommer göra så ont då." Klockan tolv i natt vaknade jag för att gå upp på toa. Satte ner foten på golvet, gick ett par meter - och det började dunka som... gjorde det jag skulle, haltade tillbaka till sängen och knaprade i mig en panodil. Efter 45 minuter gjorde det fortfarande så ont att jag inte kunde ligga still. Jag väckte min underbara mamma och sa "Det gör ONT!?! Vad ska jag ta!?!" Hon vaknade genast, sprang ut i badrummet och hämtade en starkare dos smärtis. Ett tag senare började smärtan äntligen släppa och jag kunde ganska snart somna om. Denna dag har tillbringats i skolan, och det har gått förvånansvärt bra. Har inte haft ont alls förutom promenaderna mellan skolans olika byggnader. Hoppas det går lika bra i natt.

Är dock fortfarande bedövad på området nedanför tårna. Normalt?

Jag har den senaste tiden märkt att jag inte alls tycker om att utsättas för "läskiga behandlingar". Att ge blod tyckte jag inte alls var så jobbigt första gången, men nu tycker jag det är ganska äckligt med en så tjock nål. Att bli bedövad i tårna igår gjorde väldigt ont, och det var ganska obehagligt att känna när de skar bort fläckarna och sen sydde. Självklart, tänker väl de flesta, men jag har tidigare alltid varit fascinerad över blod och hur olika procedurer utförs - även om jag är patienten. Igår var jag skakis när jag lämnade läkarhuset. Vad händer härnäst, ska jag bli rädd för att sticka mig själv när jag tar blodprov på en patient?

Lite lagom, sådär

Publicerad 2010-09-03 19:31:55 i Plugg,

Minns ni omtentan i anatomi som jag skrev för ett par veckor sedan? Resultat: godkänd. Åh, vad lycklig jag är! Vet däremot inte hur nära jag var vg-gränsen (eller ig-gränsen...).

Jag mår väldigt bra just nu. Det handlar inte bara om glada tentaresultat, utan att jag har en jämn balans mellan skola, jobb och privatliv. Kursen vi går just nu har en alldeles lagom studietakt. Inte för mycket, inte för lite. Salstenta slipper vi både i denna och nästa kurs (som är praktik), vilket betyder att det dröjer ända tills december innan den (eventuellt) dyker upp. Jag är inte emot salstentor, men det är en skön befrielse att slippa sitta timme efter timme med att tragla teorier och kemiska reaktioner i kroppen.
Framöver är det den fruktade samtalsträningen som står på tur. Denna genomförs två och två, och går ut på att spela in ett vardagligt samtal på max fem minuter. Nästa vecka ska samtalet spelas upp i grupp tillsammans med en samtalsledare, och tillsammans ska vi analysera samtalet. Syftet är att vi ska lära oss att kommunicera. Vad jag menar med "fruktad" är att det dels är ganska jobbigt att höra sin egen röst, dels att samtalet blir väldigt krystat när man vet att man måste prata och att någon kommer att lyssna på det i efterhand.

Efter detta följer en grupptenta om vårdprocessen som förbereds individuellt, och sedan genomförs i grupp under en halv dag i skolan. Sist - men inte minst! - en individuell hemtenta i omvårdnadsbegrepp som ska in om ca tre veckor. Allt detta (+ ett seminarium) är antalet examinationer under denna kurs som är ca sex veckor lång. Utöver detta har vi även pbl ungefär en gång per vecka samt en del föreläsningar. Låter det mycket? För mig är detta helt perfekt, och ingenting jämfört med sista kursen innan sommarlovet.

Idag var vi en mindre grupp som spenderade eftermiddagen på kliniskt träningscentrum på sjukhuset för att träna ergonomi, en fortsättning från måndagens träning. Sitta på sängkanten, resa sig ur säng, förflyttning till rullstol, flytta högre upp i säng är exempel på övningar vi fick göra. Jag gick en liknande kurs via jobbet för ett år sedan, och ska erkänna att jag var lite slappt inställd till ännu en. Det kändes helt enkelt onödigt.

Dumma mig.

Att fräscha upp minnet är aldrig fel, en repetition minst en gång per år är nödvändigt har jag märkt. Och givetvis fick jag lära mig förflyttningar som jag inte visste om. Så, ingen kunskap är onödig kunskap!

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela