Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

31 Januari

Publicerad 2011-01-31 09:39:22 i Plugg,

Förra veckan drog vi igång med läkemedelsräkningen, tentan där du måste ha alla rätt. Vi fick lära oss om dos, styrka och mängd verkande substans och relationen mellan dem. Hur man räknar ut hur många tabletter en patient ska ta/dag eller hur stark varje dos ska vara är exempel. Vi fick också lära oss hur man bereder infusionslösningar, räknar ut dropphastigheter och att vissa läkemedel fortfarande uttrycks i procent (istället för g, ml, mmol osv.).

Idag är det måndag och dags för ny vecka, som ser ut som följer:

 - Ledig idag. Ska läsa klart farmakologin (grundläggande farmakologi från veckans föreläsning + behandling vid hjärt-kärl-sjukdomar, mag-tarm-sjukdomar, astma-KOL).

- Tisdag: Ledig. Repetera anatomin eller läs om sjukdomar i hjärta-kärl.

- Onsdag: Färdighetsträning pvk med koppling av trevägskran samt koppling av infusionslösning, venprovtagning.

- Torsdag: PBL 8.30-10.15.

- Fredag: Föreläsning på förmiddagen om väteskebalans, syra-bas, perioperativ vård. Eftermiddagen ägnas åt föreläsning om specifik farmakologi & andningsrelaterade sjukdomar.

- Lördag & söndag: Jobba?

Att se en död människa

Publicerad 2011-01-24 10:58:43 i Tankar & känslor,

Helgen kom och gick, denna tillbringades på hemtjänsten med två långa pass 8-17. Det kunde ha varit en jobbhelg som alla andra, men jag lämnar den med en erfarenhet rikare. Tidigare har jag bara sett tre döda människor; två anhöriga som dog efter lång tids sjukdom, och en på praktiken på sjukhuset som 14-åring. I helgen fick jag se en fjärde.

En kund hade avlidit i hemmet. Kollegan ringde och berättade att personen som låg i sängen inte svarade på tilltal. Jag skyndade mig dit och vi gick in i lägenheten tillsammans. Kännde en stark ångest innan jag gick in i sovrummet, vad skulle jag möta? Konstig kroppsställning? Kräk? Blod?
Nej, det verkar ha varit en fin död. Personen såg ut att sova, så när som på blå läppar, blek hy och likfläckar på armarna. Skönt. Efter att ha kollat puls och andning (som hade upphört) lämnade vi lägenheten och kontaktade jourläkare som kom dit och konstaterade dödsfallet. Eftersom kunden var gammal och drogs med krämpor var det aldrig aktuellt att ringa ambulans. Läkaren kontaktade även anhöriga och transport ordnades till sjukhuset.

Jag ångrar inte på något sätt att jag var en av dem som upptäckte den avlidne personen. Det var jobbigt att inte vara beredd på vad som skedde och hur jag skulle hantera det. Frågor väcktes, som hade personen ont? Gick det fort? Det kändes konstigt att se denna människa död när han/hon nyss var så levande. Men döden är ju helt naturlig, det som blir kvar är en kropp utan själ. Personen befinner sig nu på en plats där han/hon har det bra och slipper lida. Men jag måste erkänna att jag var ganska så mörkrädd senare på kvällen...

Hair & dress

Publicerad 2011-01-15 20:46:09 i Kläder & accessoarer,

Var inne på Forever21.com och såg dem här små söta hår-accessoarerna som vore snyggt till fest. I whant!









Såg också ett par snygga klänningar från Bubbleroom/Vila:

 

799 :- för den vita...


... och 449:- för denna skapelse!

Ut med T2 in med T3

Publicerad 2011-01-13 17:36:12 i Plugg,

Så var jullovet slut och det är dags att pallra sig tillbaka till skolan igen. Jag har haft ett bra lov (hoppas du också har haft det!) med avkoppling och härliga sovmornar. Första dagen i skolan skulle ha varit imorgon, när vi avslutar sista veckorna från höstterminen med muntlig utvärdering. Nu är läraren sjuk, så det blev inställt. Utväderingen kommer ske via enkät. Höstterminen fortsätter nästa vecka då har vi två dagar som består av seminarier om etik och dygd (bl.a. ska alla ha reflekterat över ett etiskt dilemma som uppstod på praktiken i höstas), därefter börjar vårterminen den 24:e januari.

Den första kursen v31 (termin 3, kurs 1) heter Människans behov av omvårdnad vid ohälsa och sviktande funktioner. Med andra ord, terminen kommer i stort sett bestå av sjukdomslära, farmakologi, läkemedelsberäkning, katastrofmedicin och praktiska moment såsom att sätta cvk & pvk (dropp), blodtransfusioner, sugning av övre luftrör, intramuskulära och subkutana injektioner, blodprovstagning, syrgasbehandling, sjukvårds-HLR, steril omläggningsteknik & sårvård. Terminen avslutas med kurs v32 då vi gör praktik på medicin- eller kirurgavdelning i ca fem veckor.

Eftersom v31 är så lång har vi även en litteraturlista av det längre formatet.

Den är massiv om jag får säga det själv.

Vanligtvis brukar listan bestå av ca 8-9 nya böcker per kurs, denna består av 24 st. Ett par av dessa har jag hemma sedan tidigare, men det blir ändå till att skramla ihop pengabörsen för att ha råd med de böcker jag bara måste köpa - grundläggande böcker som t.ex. "Medicinska sjukdomar", "Klinisk kemi och klinisk fysiologi" m.fl.

Well well, jag tycker kursen verkar hur spännande som helst, och ser fram emot den nya terminen. Nu ska jag iväg och hämta min sprillans nya mobil på posten (bye bye plastiga ica-mobil!).

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela