Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

The end of T2 (nästan i alla fall)

Publicerad 2010-12-22 20:04:51 i Tankar & känslor,

Äntligen. Jullovet är här, hett efterlängtat! Nu väntar härliga veckor tills mitten på januari när skolan drar igång igen. Terminen slutar ju egentligen inte förrän i slutet av januari, så egentligen är summeringen av T2 lite för tidig. Men här kommer den ändå!

Terminens:

- Tungaste 1: Trapporna mellan tåget och skolan. Räknade en gång och kom fram till ca 130 stycken. 130!!
- Tungaste 2: Sista kursen som innebar rejäl pluggdisciplin för att lyckas bli klar med allt innan jul.
- Mest inspirerande: Praktiken. Äntligen kom den första inblicken på hur det är att jobba som syrra.
- Mest ärofyllda: Fick ta 8 blodprover trots att det inte ingick i kursmålen under praktiken.
- Roligaste: Praktiken!
- Tråkigaste: Föreläsningen i begreppsanalys. Alltså hur man definierar ord. Vad är ord? Hm... 
- Överraskning: När föreläsningarna i statistik blev de roligaste på hela terminen (året?) eftersom föreläsaren var så otroligt skicklig. Riktigt kul!
- Mest nervösa: Första blodprovstagningen. "Nu sticker jag! Nej, vänta, håller jag rätt i nålen? Ok, nu sticker jag... Tänk om det gör ont? Åååh, NU sticker jag!" 
- Svåraste: statistiken. Eller svårt vet jag inte, men en hel del att hålla reda på.
- Mest praktiska: Behövde inte beställa hem så många böcker denna termin. Plånboken tackar och bugar.
- Sorgligaste: Att skiljas från min PBL-grupp. Ny grupp för varje termin, vilket sker på både gott och ont. Denna höst har jag lärt känna en del som jag trivs väldigt bra ihop med. Men vi ses ju på föreläsningarna, eller utanför skolan om vi så vill.
- Årets pärs: tonsillectomin i juni när halsmandlarna rök. Centrifugerad kattunge i ca två veckor. Ont, ont, ont... Aldrig mer mosad torsk med potatismos! 
- Årets bästa köp: Gymkortet! Muskler & kondis, here I come!

Termin två har jämfört med termin ett varit väldigt kul, till stor del beroende av att vi har fått prova på de praktiska delarna, men även att kurserna har blivit roligare. Kursen i samtalsträning var t.ex. väldigt intressant. Nu ser jag med spänning fram emot termin tre, som enbart kommer handla om mitt favoritämne fysiologi.

Såg att jag skrev i juni att man bör köpa kurslitteraturen, vilket inte är helt rätt. Vissa basböcker är ju bra att köpa (lärarna brukar tipsa om dessa) men i annat fall är det bättre att låna så mycket som möjligt. Annars är du råfattig efter bara ett par månader. 

Bloggen kommer nu få en liten paus, är tillbaka någon gång efter nyår. Tills vi ses nästa gång önskar jag alla en trevlig jul och ett gott nytt år!

Snart i mål

Publicerad 2010-12-18 18:28:16 i Plugg,

Tentan kom och gick som alla andra gånger, och det gick ganska bra tror jag. Jag svarade på alla frågor (som var hyffsat lätta) och efter att ha snackat med mina klasskompisar har mina förhoppningar om godkänt stärkts. Efter tentan satte jag mig och en klasskompis för att jobba med hemtenta ett av två, denna handlade om argumentationsanalys. Redan efter en timme var vi på ett ungefär klara, skönt!

Nu vilar jag ut i min säng med en filt virad omkring mig. Imorgon väntar nya tag, då ska materialet till hemtenta två bearbetas. Sen på måndag har vi årets sista föreläsning, därefter ska vi jobba klart med hemtenta två. God kväll på er!

Jobbigt läge

Publicerad 2010-12-17 14:39:02 i Plugg,

Nu så här dagen innan statistik-tentan vore det smidigt om alla bitar faller på plats och man fattar vad det är man sysslar med. I mitt fall kände jag för drygt en timme sedan att det gick åt det hållet. Nu har jag börjat tvivla. Det som stör mig är när jag jämför lärarens problemlösning med bokens. 1) Läraren har använt annan matematisk formel, även om den är snarlik. 2) Lärarens formel är förvirrande och felaktig!

Har därför bestämt mig för att lita till boken. Om jag får fel på tentan kan jag alltid hänvisa till boken, men att säga till läraren "Men du sa på förleäsningen att man gör så här..." är inte hållbart. "Nej så har jag inte sagt" kan svaret bli.

Förutom detta känns det okej inför tentan. Jag blir nervös om jag känner mig kolugn och börjar tänka "Det kommer nog gå bra", och jag blir nervös över att vara nervös p.g.a. att jag inte riktigt har hundraprocentig koll. Det faktum att jag är nervös brukar göra att jag fokuserar bättre, så jag låter mig helt enkelt vara nervös :)

Saknaden efter ett jullov

Publicerad 2010-12-15 14:51:10 i Plugg,

Nu är det prick en vecka kvar tills jullovet är här. Eller noga räknat har vi faktiskt lov redan om fem dagar, men eftersom vi har en del att göra blir det till att kämpa in i det sista. Jag vet inte ens om vi hinner tills dess. Terminen slutar ju inte förrän ett par veckor efter nyår, och grupptentorna vi skriver på ska in 14 januari. Så egentligen behöver vi inte kämpa som dårar med att bli klara innan jul, men vem vill sitta på jullovet och plugga?

Därför är det sista rycket nu, ett ordentligt sådant. Men det är svårt när man för det mesta är trött. Det är mörkt när jag går hemifrån, det är mörkt när jag kommer hem och så fort man sätter foten utanför ytterdörren fryser man till is. Föreläsningarna har börjat tidigt de senaste veckorna, och vi är överrösta av jobb. Tentan på lördag i statistik känns som att jag har hyffsad koll på, men när den är skriven väntar resten. Suck. Saknaden efter ett jullov växer sig större för varje dag, likt kurvan i en exponentialfunktion. Varför blir det alltid massa stress i slutet av terminerna?

Spearmans rangkorrelationskoefficient

Publicerad 2010-12-08 19:11:22 i Plugg,

Var i skolan kl 8 idag då dagens föreläsning i statistik började. Att börja 8 hör till ovanligheterna, vilket jag är tacksam för. Vanligtvis börjar vi 8.30 som tidigast, där går också min tröttgräns. Att en halvtimme kan göra så mycket.

Föreläsningen var i alla fall den andra och sista inför tentan i statistik som är den 18:e december. Tills dess ska jag ha lärt mig räkna med median, medelvärde, typvärde, frekvenstabell, stolpdiagram, histogram, cirkeldiagram, kumulativ frekvens, normalfördelning, snedfördelning, standardavvikelse samt Spearmans rangkorrelationskoefficient. Därutöver kunna skillnaden mellan kvalitativ och kvantitativ data och metod, diskontinuerlig variabel, kontinuerlig variabel, nominaldata, ordinaldata, intervalldata och kvotdata. Det blir till att läsa lite i helgen med andra ord...

Nu ikväll tror jag inte att jag orkar läsa så mycket, möjligtvis hur man analyserar insamlad data i forskningsprocessen (en del av hemtentan där vi gör en studie). Imorgon är det föreläsning igen mellan 9-12, därefter är body pump bokat till kvällen. Tjingeling!

Måndag 6 december

Publicerad 2010-12-06 11:20:52 i Plugg,

God förmiddag! Eller god morgon kanske, haha...

Helgen flöt förbi och det snabbt. Jobbade i lördags 7-12, allt lugnt inga larm. Därefter badminton med brorsan vilket har resulterat i kraftig muskelsvaghet i höger arm. Revansch är att vänta :)
Jag hann också med att plugga lite igår, fick ihop massa text till vår kvalitativa studie.

Idag väntar gymmet, kors så jag längtar dit. De var säkert två veckor sen jag var där sist, illa... Men först måste jag plugga lite till, dels väntar pbl-uppgiften som handlar om vetenskapligt förhållningssätt, dels måste jag läsa två vetenskapliga artiklar som handlar om anhörigas upplevelser av kvaliteten på omvårdnaden i äldreomsorgen (material till studien). Morsning korsning!

Namnskylt

Publicerad 2010-12-02 11:14:53 i Allmänt,

Så, nu har jag beställt en namnskylt att ha till de kommande praktikerna. Skylten vi fick av skolan är tyvärr en variant i mjukplast som hela tiden ramlade av...
Hos SkyltMax kan man just nu få gratis skyltar, som man dessutom kan designa själv. Allt man behöver göra är att skriva ett inlägg i sin blogg med ordet aktiebolag, så skickar de skyltarna inom kort!
Paketet kommer om cirkus en vecka, vill ha den nu :)

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela