Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

Det finns föreläsare, och så finns det föreläsare

Publicerad 2010-11-30 11:18:07 i Plugg,

Igår hade vi föreläsning 1 av 2 i statistik. Då statistik-ämnet har rykte om sig att vara bland de tråkigaste på hela utbildningen, var mina förväntningar körda i botten. Enda hoppet i dessa situationer står till föreläsaren, som ibland lyckas göra det hela liiiite mer intressant.
Igår var ett av dessa lyckokast. Föreläsaren är en äldre herre med glasögon, kavaj och går lite framåtlutad (typisk professor-style) som gravallvarligt men med glimten i ögat berättade att han är den bästa mejl-svararen i hela Europa, och som från djupet av sina njurar (han är skolans njurexpert) råder oss att redan nu kolla på litteraturlistan inför vårens första kurs. Sådana typer av kommentarer, blandat med snabba repliker samtidigt som han kliver fram och ser rakt in i ögonen när man undrar över någonting, genomsyrade större delen av föreläsningen. Sträng militär á la engagerad teddybjörn. Det här blir kul.

Hemtentor

Publicerad 2010-11-28 15:37:55 i Plugg,

Nu har jag börjat komma igång med kursen på allvar. Sitter med en av hemtentorna, där en uppgift är att identifiera kraven på en godtagbar definition av ett begrepp. Lika kul som det låter, boken har tyvärr inte lyckats höja upp det... Resten av hemtentan består i att läsa en argumenterande artikel om doping, och ta ut författarens tes samt två argument och två motargument. Dessutom ska vi reda ut om ett av de begrepp som används i artikeln är tillräckligt tydligt formulerat.

I övrigt har inte mycket hänt den senaste veckan. Glömde bort att jag måste kolla om jag har antikroppar mot hepatit A/B (efter vaccinationerna) vilket görs med hjälp av blodprov. Sista chansen var i fredags, så måste kila dit imorgon och fixa det.

På skolan har vi haft en föreläsning i kvalitativ metod. Med kvalitativ metod menas att man undersöker människans subjektiva upplevelser av omvärlden. Syftet är att förstå verkligheten och man använder sig av intervju, observation av enskilda individer och textanalyserar (till skilland från kvantitativ metod där människan placeras som åskådare av en mer eller mindre objektiv värld. Man förklarar verkligheten med hjälp av mätningar och observation av grupp). Lite rörigt är det, svårt att inte blanda ihop alla begrepp.

Det är också hög tid att börja på grupptentan, då vi ska göra just en kvalitativ studie. Ämnet kan handla om i princip vad som helst, förutom att det måste vara kopplat till vår profession (sjuksköterskeyrket). Än så länge har vi bara lösa formuleringar. Det svåra är att det inte får bli för stort (vi har ca fyra veckor på oss) men inte heller för litet. Själv är jag fortfarande kvar i äldreomsorgen och fastnar lätt vid den typer av frågor, vilket inte är nödvändigt. Haha, tidigare T2:or studerade äldre människor vid övergångsställen, samt män och kvinnor i vänthallen på sjukhuset. Med andra ord, i princip allt är möjligt :) 

V23

Publicerad 2010-11-22 14:09:28 i Jobb,

Idag började den sista kursen för denna termin. Dagen började med introföreläsning 30 minuter, därefter hade vi första föreläsningen om vetenskapsteori och vetenskaplig metod. Det handlade om vad en vetenskapsteori är, hur olika vetenskaper arbetar och hur de ska granskas. Vi fick också lära oss vad en hypotetisk deduktiv metod är. Det är att ställa upp en hypotes med logiskt testbar konsekvens som testas, i syfte att få ny kunskap. Det ni...

Nu sitter jag här och funderar på vad jag ska göra. Har lyckats få tag i lite kurslitteratur, så ska nog bläddra lite i den. Sen vid 17-tiden blir det terror - cirkelträning med Jessica. Hej hå, kämpa på!

Status: Downhill

Publicerad 2010-11-18 18:33:06 i Plugg,

Idag var jag i skolan 13-17 för att diskutera hemtentan med min omvårdnadshandledningsgrupp + lärare (dvs. vi gav konstruktiv kritik på varandras arbeten). Eftermiddagar i skolan är ingen favorit hos mig, föredrar att börja tidigt så att man också får sluta tidigt.

Status: Trög och småont i huvudet.
Orsak: Stress p.g.a att hinna med tåget hem samt sedvanlig tentaångest (ej allvarlig). Studenten har upptäckt att kortet till kommunala färdmedel går ut om två dagar. Nytt kort är ej beställt.
Risk: Att studenten snart blir på dåligt humör.
Behov: Studenten har ett uttalat behov av att varva ner.
Åtgärd: En varm dusch följt av vila i soffan. Stressen bör försvinna genom att studenten läser på inför morgondagens examinationer.

Önska mig lycka till...

Shake your booty

Publicerad 2010-11-17 14:43:04 i Hälsa,

Igår var jag på ett pass afrikansk dans, det var kul! Lätta, svepande men samtidgigt rytmiska rörelser där man kunde göra lite som man ville ibland (till skillnad från zumban där du måste följa koreografin för att inte se tokig ut). Mycket vicka på höfterna och stampa med fötterna. Ledaren var också bra, gav tydliga instruktioner och visade hur man skulle göra. Detta blir en favorit :)

Idag har jag tränat kateterisering, puls och blodtryck inför provet på fredag. Det gick bra, känns som att jag kan de praktiska delarna men behöver träna på teorin.

Nu blir det en power-nap, därefter gymmet och ett core-pass.

Fyra blev tre blev två

Publicerad 2010-11-15 19:30:01 i Allmänt,

Så, nu har jag varit hos frissan och fixat frillan. Utväxten färgades över med en mörkbrun färg, och nya ljusa slingor blev det. Men när allt var klart märkte jag att jag fortfarande hade tre färger i håret - slingor, mörkbrun färg och så utväxten som typ var röd. Så det blev till att göra en bottenfärg, och nu är jag nöjd och glad. Blev också klippt, bort med alla slitna toppar - hit med volym!

Morgonen spenderades i skolan med ett seminarium om "Internationalitet på hemmaplan", dvs. kulturmöten i vården. Olika frågeställningar togs upp och diskuterades, t.ex. hur missförstånd (som lätt sker ibland) kan undvikas och hur man bär sig åt när en boende diskriminerar en kollega.

Nu har jag fått i mig lite kvällsmat, så ska ta och läsa hemtentorna från mina klasskompisar i handledargruppen (omvårdnadsprocessen). På torsdag har vi seminarium då vi ska opponera på varandras arbeten. Kul läsning, men småläskigt seminarium.

Ha en trevlig kväll!

Skor är godis

Publicerad 2010-11-14 20:24:19 i Allmänt,



Dessa pumps... helt sagolika. Vill ha dem! Finns på Nilson, 550 spänn.

Hittade också dessa på Ecco:

1250 :-, lite dyrare med andra ord. Finns även i grått.

Sista skon jag hittade är dennaa, också från Ecco för 1400:-. Dock föredrar jag den i mörkbrunt.



Grattis pappa!

Publicerad 2010-11-14 15:04:51 i Allmänt,

Idag är det Fars dag. Pappa befinner sig ute i landet på jobbresa, så ska ringa honom och gratta.

Hemtentan om omvårdnadsprocessen är klar, 8 sidor blev det. Var på jobbet och lånade deras kopiator så att alla i handledargruppen vår varsin kopia till seminariet på torsdag.

Att-göra-listan jag skrev för ett tag sen ser nu ut så här:

- Gör klart hemtentan, lämnas in 15 november.
- Plugga in teorin bakom puls, blodtryck, andning och kateterisering. Examination 19 november. Pluggas in tisdag-onsdag, ev ikväll också.
- Kolla upp kurslitteraturen till nästa kurs som börjar v 47. Är gjort, två böcker kommer användas i huvudsak, dessa finns att låna.
- Måste klippa mig och färga håret. Slingorna är nu nere i öronhöjd - inte ok. Tid ska bokas IDAG =)
- Resultatet på högskoleprovet kommer om drygt tre veckor... Imorn får jag veta!

Idag är första dagen på länge som jag kan pusta ut lite, ingen tenta, inget plugg. Ska dammsuga lite, sen väntar gymmet. Ses!

VFU 1 slut

Publicerad 2010-11-12 09:13:01 i Plugg,

Igår var sista dagen på praktiken. Hade bakat en kladdkaka som jag tog med mig till personalen, den var uppskattad :) Förutom att jag hade slutbedömning (som gick jättebra) fick jag ge tre influensavaccinationer och byta två katetrar. Kvällen tillbringades framför tv:n, slocknade runt nio - var ganska trött då, ja...

Nu ska jag strax iväg på ett pass cirkelträning, kanske blir några handtag på vikterna också i gymmet. Senare idag hoppas jag att jag hinner skriva klart hemtentan, innan det är dags för lite fiolspel till kvällen.

Nefrostomi

Publicerad 2010-11-10 17:17:26 i Sjuksköterska,

Idag har jag assisterat vid omläggning av en nefrostomi (en tunn s.k. pigtail-kateter som går ut från njuren vidare ut genom ett hål i huden, kopplad till en urinuppsamlingspåse). Kruxet med dessa katetrar är att de förutom omläggningsplåstret inte sitter fast förankrat i vävnaden (ibland sys de fast i huden). Slinter man med handen åker den därför ut väldigt lätt. Med andra ord, ett riktigt pillerjobb och ingenting man gör på egen hand.

Jag har också tagit blodprov på tre patienter, gick hur bra som helst :). Imorgon väntar slutbedömningen, så innan jag släcker ikväll ska jag fylla i bedömningsformuläret. Nu väntar ett pass zumba och core. Trevlig kväll!

Diagnos: stroke

Publicerad 2010-11-08 17:35:32 i Sjuksköterska,

Idag på lunchen ringde de från servicehuset och sa att en boende inte mådde bra. Jag hakade på läkaren som fick springa dit för en undersökning. Patienten (en äldre herre som tidigare klarat sig helt själv) hade inte tagit sin medicin på en vecka. Han medicinerar bl.a. för förmaksflimmer och diabetes. Nu låg han i sängen och kunde inte röra på höger kroppshalva. Talet var sluddrigt, blodtrycket högt (176/109). Puls: 91. Inga cirkulatoriska besvär. Patienten var vaken och reagerade på tilltal men verkade trött.

En undersköterska stannade kvar hos honom medan jag följde med läkaren till expeditionen, där hon ringde ambulans och skrev ut journalkopior som hon gav till sjuksköterskan. Därefter hakade jag på syrran och följde med tillbaka till patienten för att vänta på ambulansen. De kom ganska snabbt, och tog då saturation (98%), puls (95) samt blodsocker (8,1). Därefter sattes PVK (droppnål) och de for in med patienten till sjukhuset.

Jag har använt rubriken diagnos stroke eftersom detta var typiska symtom på just en stroke (sluddrigt tal och halvsidesförlamning). Det påminner en om att livet kan förändras så snabbt. Personen var ganska gammal, och det känns trist att han kanske lever sista tiden i rullstol när han nyss levde så självständigt. Ta vara på varandra och dagarna som passerar! Man kan aldrig säga "Jag älskar dig" för många gånger! 

Här är ett fint stycke ur Sagan om Ringen. En av de låtar vi spelar på lördag :)

Söndag

Publicerad 2010-11-07 11:33:02 i Plugg,

Var på inflyttningsfest igår, jättetrevligt! Det hela blev än mer fnittrigt då flera av oss var trötta efter en lång arbetsdag :)
Idag ska jag försöka jobba lite med hemtentan, och sen träffa en kompis för filmkväll. Veckan som kommer ser ut så här:

Måndag: Praktik 07.30-15. På kvällen öva orkester (spelar fiol) inför uppspel lördag.
Tisdag: Praktik 07.30-15. Skriva hemtentan klart? Yoga-pass inbokat på kvällen.
Onsdag: Praktik 07.30-15.30. Zumba och core på kvällen. Fyll i bedömningsformuläret inför morgondagen.
Torsdag: Praktik 07.30-16. Slutbedömning!
Fredag: 07.30-15. Sista praktikdagen.

Summan av kardemumman är det alltså hemtentan som ska pluggas denna vecka. Jag måste också kolla upp kurslitteraturen inför nästa kurs som börjar om drygt en vecka: vetenskapsteori och vetenskaplig metod.
Ja, det kan säkert bli kul det också...

Hänt senaste dagarna

Publicerad 2010-11-03 19:01:48 i Sjuksköterska,

Idag har jag tagit blodprov på tre patienter. Första gången gick det hur bra som helst. Andra gången fick jag trixa lite med nålen innan det kom blod, och sista gången gick det inte alls - det kom helt enkelt inget blod, inte heller för min handledare som prövade tre gånger. Hur som helst känner jag att jag nu börjar få koll på tekniken när man tar blodprov, hur jag ska hålla nålen, vilken vinkel man ska ha, vilket rör som man bör börja med och vilka steg som är viktiga att följa inför provatgningen. Det är kul att sticka :)

En av "mina" patienter åkte in på sjukhus p.ga. svart avföring, vilket beror på att det blöder någonstans i magen/tarmen. Hon har varit väldigt trött den senaste tiden, vilket inte var så konstigt då Hb låg på 50 (referensvärde 120-155 g/L). Efter fyra påsar blod har värdet stigit men är fortfarande för lågt. Gastroskopi gjordes också men blödningskällan hittades inte. P.g.a. patientens höga ålder och att hon är multisjuk beslutade läkarna i samråd med anhöriga att man inte utreder vidare. Patienten behandlas nu med medicin mot magsår, förhoppningsvis hjälper det.

En annan patient som lider av KOL skickades också in till sjukhuset. Patienten har behandlats med antibiotika under en period p.g.a. infektion i lungorna. Trots detta fick hon feber som låg runt 38,5. Efter två dagar med feber skickades hon in, då personalen på morgonen upptäckte röd-prickig-flammig hy på bålen, armar och lår. Saturationen var då 80 %, puls 114, BT 140/60. CRP vid sjukhusankomst: 260 (ska vara under 10). Patienten drabbades troligen av en allergisk reaktion av antibiotikan.
Vidare beslutade man att sätta in en ny bättre medicin som gör det lättare för patienten att andas. Det som händer vid KOL är att det går bra att andas in, men det är svårt att andas ut.
Patienten lider också av slemhosta. Den nya medicinen (som inhaleras) vidgar luftrören samt gör slemmet lättare att hosta upp.

Detta är lite av det som hänt den senaste tiden. Jag påminner om att vissa saker jag skriver om som är patientrelaterat, ibland är mer eller mindre tillspetsat för att inte äventyra tystnadsplikten men samtidigt ge en realistisk bild av vårdarbetet.

Imorgon går jag halvdag, därefter iväg till skolan för handledningsmöte. På lördag blir det halloween/inflyttnings-fest hos ett par kompisar. Trevlig kväll!

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela