Sjuksköterskestudent

- vägen till sjuksyrra och allt som hör till

VFU-nytt

Publicerad 2011-03-29 11:39:07 i Sjuksköterska,

Var precis inne på skolans internnät och såg lite uppdateringar kring VFU:n. Så här stod det bland annat:
"Måste komma i tid för rapport kl 7 och ge rapport på kvällen. Student har ett eget ansvar för patienten/patienterna." Svälj. Börjar bli lite smått nervös över att vi nu måste vara ganska så självständiga. Eget ansvar för patienterna. Jo, men det kommer bli extremt lärorikt och utvecklande. Det är ju det här jag har längtat efter! Dessutom kommer vi (tyvärr...) inte få ha en hel avdelning för oss själva ;) Nej, 4 patienter/student (som dessutom delas mellan två studenter). Det betyder att vi kan snacka med varandra och få den andres perspektiv. Det här blir superbra!

Ingen som har någon idé om vad Ralf kan lida av? Kan tyvärr inte ge något senaste nytt utan det blir svar direkt. Men inte riktigt än. Kom igen, funderingar?

Patientfall 2

Publicerad 2011-03-26 17:51:45 i Sjuksköterska,

Här får ni klura lite igen:

"Ralf, 59 år, har haft hosta i en vecka och söker nu vård. Han har feber och har haft frossa vid 2 tillfällen hemma. Nu har han hosta med rikliga upphostningar, dyspné (andnöd) och är mycket trött. Temp 39,7. Vid auskultation över lungorna hörs ronki (rassel) på bägge sidor. Försvagade andningsljud. På grund av sitt yrke inom telesektorn har Ralf under det senaste året arbetat mycket i Ryssland och Baltikum. Ralf orkar inte äta och dricka och ställs vidare på parenteral nutrition (näringstillförsel intravenöst). Vikt 64 kg. Längd 173 cm."

Håll utkik efter senaste nytt :)

Ynkling

Publicerad 2011-03-26 13:58:40 i Plugg,

Ja, en sådan känner jag mig som just nu. Huvudet värker, näsan rinner och luftrören slemmar. Stackars mig. Gör mitt bästa med att göra pbl-uppgiften, just nu skriver jag om ASAT, ALAT, bilirubin, GT och ALP, prover som tas vid leverstatus. Snart ska jag gå över till sjukdomar i mag-tarm-kanalen. Snörvel. Nu vill jag bli frisk!

Ortopeden

Publicerad 2011-03-24 10:24:46 i Allmänt,

Host och snörvel. Prosit! Usch vad risig jag känner mig idag. Slemhostan kör med mig och huvudvärken dunkar med all sin kraft. Känner inte alls för att ha pbl idag, men jag vill inte heller ha en extrauppgift om jag väljer att stanna hemma... 

Igår satt vi med sexologi-uppgiften till 18-tiden, och vi blev faktiskt klara. Bra jobbat med tanke på att vi kom igång först vid 13-14-tiden. Vi har också fått reda på var vi ska göra praktik i april/maj. Ena halvan av klassen gör medicin, andra halvan gör kirurgi. Jag fick kirurgi, tjohoo! Precis vad jag ville ha. Men det spelar ingen roll egentligen, i höst byter vi så då kommer jag vara på medicin. I alla fall, avdelningen jag ska vara på är en akut kirurgisk ortopedisk avdelning, patienter som vårdas där har ofta benbrott som ska opereras. Förhoppningsvis får jag vara med under en operation :)

En fråga till er som läser: någonting jag skriver för mycket om? För lite? Något ni vill veta mer om?

Hoppas ni får en trevlig dag!

Sicko - och proffs på surfing

Publicerad 2011-03-22 20:02:31 i Tankar & känslor,

Jag är sjuk. Inte jättesjuk (har diagnostiserat mig själv med luftrörskatarr), men tillräckligt för att definitivt inte gå till gymmet eller göra något annat ansträngande. Tacksamt nog har vi varit lediga idag och igår, skönt. Imorgon ska jag och två kursare sitta på sjukhusbiblioteket för att göra uppgiften till sexologi-seminaritet som är den 30 mars. Ämnet vi ska skriva om är medfödd eller förvärvad skada och dess påverkan på sexualiteten. För tillfället funderar vi på ryggmärgsskada, hysterektomi (borttagande av livmoder) eller kronisk smärta. Förutom litteratur ska vi anknyta till en vetenskaplig artikel.
Haha, hade detta varit första kursen i termin 1 hade vi alla tre drabbats av panik och undrat hur man tusan hade tänkt sig att det skulle gå till. "Vetenskaplig artikel!? Hur då menar du?"

Annars känns det som att tiden går otroligt fort just nu. Ungefär halva terminen har gått! Snart har jag gått halva utbildningen, ujujuj... Men jag är med. Jag har hittat balansen på min surfingbräda, och jag har lärt mig hur man bemästrar de största vågorna. Nu kan jag (nästan i alla fall) njuta av tiden på havet innan det är dags att stiga i land.

Prostatahyperplasi? Prostatacancer?

Publicerad 2011-03-18 14:46:20 i Plugg,

Äntligen fredag! Helgen ser för närvarande helt tom ut, inga jobb inbokade. I skolan har vi det hyffsat lugnt, det som väntar är två seminarier om sexologi och lite nya patientfall. Sen har vi bara en tenta kvar i klinisk medicin och så är denna kurs slut. Nej visst ja, vi har ju hemtenta i katastrofmedicin också...

Nästa vecka kommer vara ganska tom, bara två dagar i skolan där vi på torsdag har pbl och på fredag ska träna steril omläggningsteknik och sårvård. Kul kul!

Nu kommer också svaret på fallet "Per". Klantiga jag glömde ju skriva hans ålder, vilket i detta fall ger en stark fingervisning om vad det är han lider av. Pers ålder var 74 år, och rätt diagnos är prostathyperplasi (prostataförstoring) som är väldigt vanligt i Pers ålder. På grund av urinträngningarna drabbades han av UVI (urinvägsinfektion). UVI:n är orsaken till det förhöjda CRP:t och tempen på 37,9 som gränsar till feber. Även S-Krean var något förhöjt, vilket är relaterat till urinträngningarna.
Prostataförstoring kan vara godartad (benign, adenom) eller elakartad cancer (malign, carcinom) och för att ta reda på det måste man utreda vidare. Under tiden fick Per en kateter. Håll ögonen öppna, framöver kommer fler patientfall!



Pocketmask

Publicerad 2011-03-17 16:42:01 i Allmänt,

Sitter och letar på nätet efter en pocketmask. En sådan använder man när man gör mun-mot-mun-metoden, och är ett bra hjälpmedel för att slippa direktkontakten med någon annans läppar (och ev. kräk, saliv, blod). Har nu märkt att det finns ett hav av olika varianter att välja mellan på olika hemsidor. Med syrgasnippel, utan syrgasnippel (för att koppla syrgas. Känns inte aktuellt som privatperson). Hård förpackning, mjuk förpackning. Just nu är jag inne på denna. Men men, tror inte det spelar någon roll. Det enda som skiljer verkar vara marginellt i pris. Varför inte köpa en till dig själv också? Ett tips är att du först går en kurs i HLR så att du känner dig säker på vad du ska göra. Be t.ex. att din arbetsgivare hyr en instruktör!

S-HLR

Publicerad 2011-03-16 20:30:04 i Sjuksköterska,

Åh vad roligt vi har haft idag! I 4 timmar har vi tränat på S-HLR, dvs. hjärt- och lungräddning för sjukvårdspersonal. Ännu mer förenklat; hjärt- och lungräddning med defibrillator, används vid hjärtstopp. Instruktören var hur bra som helst, och lät oss öva om och om igen med olika roller. Ibland fick man vara den som hittade personen livlös, en annan kom med "deffen", kopplade på och styrde defibrilleringen. En tredje var den som gjorde inblåsningar och tog hand om "sugen" för att suga om patienten började kräkas.

Till en början var vi allihopa lite blyga och försiktiga, lite konstigt kändes det ju att beordra om hjälp med kompressioner och inblåsningar så att dockan inte dör. Men på slutet kändes det som att det verkligen var på riktigt, samarbetet flöt på och alla synkade varandra perfekt.
Defibrillatorn var av den typ som sitter i en låda lite varstanns ute på stan, i butiker och på flygplatser. Alltså inte de där "strykjärnen" som man ser på amerikanska filmer. De finns endast på sjukhus och kräver att man kan tolka ett EKG.

Imorgon är dagen ganska kort eftersom vi bara har pbl, går 8.30-10.15. Då kommer vi få nya patientfall som vi ska plugga på inför ett nytt seminarie den 4 april.

Kul förresten med kommentar om "Per". Här kommer en (mycket kort men informativ) uppdatering:
"Rektalt palperar läkaren en förstorad prostata vars övre gräns man inte når."
Trevlig kväll!

Patientfall och seminarier

Publicerad 2011-03-14 16:33:58 i Sjuksköterska,

Sitter just nu med "Medicinska sjukdomar" och skriver om "Kalle", en av våra patientfall som lider av någon slags lungsjukdom. Uppgiften är att läsa på om olika sjukdomar som verkar passa in och hitta en möjlig diagnos inför seminariet på fredag. Förutom "Kalle" har vi tre patienter till som är sjuka på olika sätt.
Det här är bland det roligaste på hela utbildningen! Det är så spännande att försöka lista ut vad symtomen betyder och hur de uppkommer. Helt otroligt vad kroppen är finurlig och på egen hand försöker kompensera sig själv när man är sjuk.

Tänkte slänga ut en fråga till er läsare, så får ni något att klura på.

"Per söker för att han har miktionssvårigheter (svårigheter att kissa). Han känner behov av att tömma blåsan allt oftare och besväras även av nykturi (nattliga urinträngningar). Ibland har han känt en obehaglig sveda efter urinering och det har förkeommit droppar av urin i byxorna och även lite blod. Blodtryck: 180/95. Puls: 90. Temp: 37,9. CRP (snabbsänka): 20. LPK (vita blodkroppar): 8,4. Hb (hemoglobin): 144. S-Kreatinin (njurfunktion): 120. S-PSA (protein i prostata): något förhöjt."

Vad tror ni om detta?

Andhämtning

Publicerad 2011-03-12 18:51:16 i Plugg,

Hej på er. Puh vilken vecka det har varit. Har suttit på café, i skolan och på sjukhusbiblioteket om dagarna för att plugga till tentor och seminarier. Idag var det så dags att tenta av, och det gick väl sådär. Läkemedelsräkningen var först ut, och det kändes hur bra som helst. Tills jag kom ut ur salen och mötte mina kursare. Det obligatoriska "efter-snacket" drog igång, dvs. "Vad fick du på fråga 3? Visst blev det 0,3 gram på 5:an?" Snälla ta mig härifrån. Det här är ingenting jag rekommenderar, då risken att få sina värsta farhågor bekräftade är relativt hög. Min fasa för att ha fel fick respons direkt; jag och en annan tjej hade svarat olika och det visade sig att mitt svar var fel. Inte p.g.a slarv denna gång, utan Syrrastudenten levde i godan tro att hon trodde (läs: var övertygad om) att hon förstod. Omtenta nr 3 med andra ord om ca en månad.

Farmakologin då? Trodde jag skulle smälla av när jag fick provhäftet i handen, för det var nämligen ett häfte på 17 sidor - inte ett par blad som proven vanligtvis består av med separat svarshäfte. Nåja, den första halvtimmen skrev jag så handkrampen ganska omgående gjorde sig tillkänna. Den resterande 1 1/2 timmen fortsatte det gå bra, svarade på alla frågor men var osäker på vissa av dem (VAD är ATC-kod, någon?).
Summan av kardemumman gick det väl halvbra med tanke på läkemedelsräkningen. Blir glad om farmakologin blir godkänd.

Nu ska jag belöna mig själv med vila och mys. Imorn väntar badmintonmatch med brorsan.

Hard work, work

Publicerad 2011-03-03 21:52:00 i Plugg,

Gokväll. Sitter med näsan i farmakologiboken och lär mig allt om halveringstid, enzyminhibitioner, cytokrom p450 och presystemisk metabolism. Gah, har tenta om en dryg vecka och jag drunknar i plugg. Dessutom har jag ju omtenta i läkemedelsräkning samma dag (tack och lov inte under samma provtid som farmakologin som är på tre timmar, sånt händer ibland) och den har jag inte ägnat mig åt alls. Hur ska detta gå? Lördagen den 12:e smäller det, tills dess: må så gott och håll tummarna för mig!

Om

Min profilbild

Syrrastudenten

Hej! Är sjuksköterskestudent någonstans i Sverige. Här på bloggen kommer du att få följa mig på min väg mot sjuksköterskeyrket, och en del annat som hör till här i livet. För att värna om patientsäkerheten och sekretess, kommer en del inlägg att vara mer fiction än andra. Skriv gärna en kommentar om du känner för det. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela